Fredrik Reinfeldt har haft all anledning att dra på smilbanden under det svenska ordförandeskapets fem första månader.
- Lissabonfördraget igenom? Check.
- Telekompaketet? Check.
- Ny permanent ordförande för Europeiska rådet? Check.
- Rekrytering av den höga representanten för utrikes och säkerhetsfrågor? Jajamensam. Check där också.
Men än är det inte dags att pusta ut. Tvärtom återstår den tuffaste utmaningen - ett nytt klimatavtal som ska ersätta det nuvarande Kyotoprotokollet (från 1997) i samband med FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn, COP15.
- Check? Tveksamt.
När Reinfeldt radade upp det svenska ordförandeskapets prioriteringar i somras var klimatförändringarna en av två huvudsakliga prioriteringar (bredvid finanskris och arbetslöshet). Att komma tomhänt tillbaka från det stundande toppmötet Köpenhamn skulle definitivt bli en humörsänkare.
Med bara några timmar kvar till mötets öppnande har Reinfeldt god medvind. På lördagen meddelande en av COP15:s nyckelpersoner, Barack Obama, att han dyker upp i slutet av mötet, den 18 november och inte i början av konferensen som han tidigare meddelat. Det innebär att han dimper ner lagom i tid för att hinna ansluta sig till de 100 topp-politiker som också tar plats de sista dagarna (något som inte var planen från början, då Obama planerade sin resa till mötets första dagar). På plats finns bland annat en annan av klimatdramats huvudspelare, Indiens premiärminister Manmohan Singh som besöker Köpenhamn den 17 december.
I Bryssels korridorer applåderar man redan det svenska ordförandeskapet och i jämförelse med det tjeckiska halvåret, som präglades av turbulens i landet vid vårens regeringskris, är det kanske inte så konstigt att Sverige håller lite stadigare i klubban.
Men den sista fjädern i hatten är inte helt enkel att få till. EU har tidigare gjort klart att man vill att klimatmötet ska mynna ut i ett bindande avtal, något som för EU:s del i så fall skulle förhandlas fram av Reinfeldt.
Att ett sådant skulle fastslås vid COP15 är knappast troligt, möjligtvis kan COP15 mynna ut i en politisk överenskommelse. Någon signatur på ett rättsligt bindande avtal från den amerikanska presidenten är inte tänkbart i nuläget, en sådan skulle kräva mandat från den amerikanska kongressen. Den sista och tuffaste utmaningen för Reinfeldt kvarstår men någon storslam i la grande finale är inte att vänta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar