söndag 10 januari 2010

Parlamentet förhör ny kommission

Margot Wallström är i full färd med att packa sina väskor och bege sig hemåt. Åren som EU-kommissionär med ansvar för kommunikation är till ända och det har det blivit dags att lämna över till nästa svenska kandidat, Cecilia Malmström. Sverige är ett av få länder som nominerat tre kvinnor på raken (innan Wallström utsågs den före detta journalisten Anita Gradin till svensk kommissionär, 1995-1999). Av de 27 nominerade kommissionärerna inför kommande period är 9 kvinnor.

För att Cecilia Malmström och resten av gänget ska kunna installera sig i sina arbetsrum i Bryssel och i Strasbourg krävs först ett godkännande från politikerna i parlamentet, om de underkänns eller godkänns bestäms först efter tre timmar långa "förhör" med var och en av kandidaterna.

Utfrågningarna sköts av parlamentets utskott och äger rum från måndagen den 11 januari till kommande veckas session i Strasbourg, alltså till den 19 januari. Tillsammans med den före detta diplomaten Ioana, som nu arbetar på pressavdelningen med ansvar för DEVE-utskottet, ska jag följa utfrågningen av Andris Piebalgs.

Piebalgs har tidigare varit kommissionär med ansvar för energifrågor och är nu utsedd till kommissionär med ansvar för utveckling, därför sköts också utfrågningen av politikerna i DEVE-utskottet som alltså arbetar med frågor som rör utveckling i EU.

Piebalgs svarar på parlamentets frågor på måndagseftermiddagen, på tisdagsmorgonen är det den belgiska politikern De Guchts tur att grillas av mepparna (members of the European Parliament) från INTA-utskottet (internationell handel). Om De Gucht godkänns kommer han att arbeta som kommissionär med ansvar för handel. Han är sedan juli 2009 kommissionär med ansvar för biståndsfrågor.

På den korta filmsnutten träffar jag och James våra handledare för att diskutera upplägget för de kommande åtta dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar