torsdag 14 januari 2010

Rasistiska upplopp i Italien
knuffas undan av Haiti-katastrof

Det går inte att motivera varför de rasistiska upploppen i den lilla italienska staden Rosarno förra veckan skulle stå högre upp på parlamentets prio-lista än den pågående katastrofen i Haiti. Men beslutet att helt radera angreppen på afrikanska immigranter från agendan vid den kommande sessionen i Strasbourg sticker illa i ögonen.

Jordbävningen i Haiti vände världen upp och ned. Tiotusentals döda, än fler skadade i ett land där två av tre lever på mindre än 2 dollar om dagen och där den humanitära back-upen är lika med noll.

Att jordbävningen har en naturlig plats på januari-sessionens agenda är självklart. Vad som är mindre självklart är att sammandrabbningarna i Rosarno, där över 70 personer skadades (två migranter sköts i benen med jaktgevär och fem blev avsiktligt påkörda av bilar med ortsbor vid ratten) och som landets inrikesminister Roberto Maroni, som tillhör det främlingsfientliga partiet Lega Nord, förklarar vara ett resultat av "alltför stor tolerans mot smyginvandring", inte längre ska ventileras i plenum. Punkten är struken och ersatt av katastrofen i Haiti.

Som min kollega uttryckte det: har europaparlamentarikerna verkligen inte en enda timme över för att se till att de mänskliga rättigheterna efterlevs även i Europa?

1 kommentar:

  1. Hej Sanna,

    Jag såg artikeln i G-P, som Anne Wollter skrivit. Mycket trevlig! Kul att det går så bra för dig. Du var ju jättebra redan på MUG.

    Jag kommer till Bryssel med Programkontoret 17 - 19 mars. Men då kanske du redan har lämnat eller ...?

    Hälsningar,
    Solveig Lundh
    Medielärare Munkebäcksgymnasiet i Göteborg

    lundh.solveig@gmail.com

    SvaraRadera